Wat is een brandscherm, wat zijn brandschermen?

Brandwerende rolschermen, brand roldoeken, Firescreen, FSV ( Feuer Schutz Vorhang), brandvertragende schermen, Fire Shield, flexibele branddeur, brandwerende doek deur, Fibershield, Fibreshield of bedrijfsgordijn / bedrijfsgordijnen. Allemaal omschrijvingen voor een brandscherm.

Maar wat is een brandscherm?

Laatste loodjes voor productnorm EN 16034

 

Hij komt er aan: de EN 16034. Na jarenlang werk in de CEN TC127 (Comitée Européean de Normalisation (Europese Norm Comissie)) staat de productnorm met de volledige titel NEN-EN 16034:2010 Ontw. EN Voetgangersdeuren, industriële, commerciële, garagedeuren en ramen :eisen ten behoeve van weerstand tegen brand en/of rookcontrole” kort voor publicatie en harmonisering. Daarmee wordt het binnenkort mogelijk om ook deuren en afsluitingen met brand- en rookwerende eigenschappen van de CE-markering te voorzien.

Gepubliceerd:   Laatste update:  

Verzekeraars gaan brandschade vaker verhalen

Bedrijven die zijn getroffen door brand, krijgen voortaan vaker te maken met verzekeraars die gebruikmaken van hun recht de schade te verhalen, als de brand is veroorzaakt door overtreding van de veiligheidsvoorschriften of door onzorgvuldigheid.   

Foto:  NU.nl/Gino Press

Dit nieuwe beleid gaat per 1 januari in en geldt vooral voor risicovolle bedrijven, zoals bijvoorbeeld chemiebedrijven. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zei dat zaterdag.

Verzekeraars hebben al het wettelijke recht om zowel bij particulieren als bedrijven de schade te verhalen, maar in de praktijk gebeurt dat tot nu toe amper. Voor particulieren blijft dat zo, bij een woningbrand die is veroorzaakt door nalatigheid.

 

Volgens cijfers van het CBS zijn er de afgelopen tien jaar zes- tot achtduizend bedrijfsbranden per jaar. De financiële lasten hiervan lopen uiteen tussen de 400 miljoen en bijna één miljard euro. Van deze bedrijven is vijftig tot zestig procent na het eerste kwartaal failliet en dit loopt op tot negentig procent na twee tot drie jaar. Hoe kan een bedrijf zich beter voorbereiden op een situatie na een eventuele brand?

INNAX-manager brandveiligheid en duurzaamheid Paul Koppelmans is specialist op het gebied van brandveiligheid en geeft drie aspecten die essentieel zijn voor een goede voorbereiding.

EN 14600 Annex C

(normative)  

Inspection and maintenance  

As fire resisting doorsets and openable windows and smoke control doorsets are frequently operated products carrying a high degree of importance in respect of fire safety in buildings, there should be a duty of care on the building owner to keep all such doors and windows in full operational condition.   They should be inspected on a regular basis (normally determined by national regulatory requirements).   It is recommended that at least the following be given in the manufacturer’s maintenance instructions and should be checked on a regular basis:

Duurzaamheid brandvertragende deuren,

Dat een brandvertragende deur zelfsluitend dient te zijn weet vrijwel iedereen.

Dat deze zelfsluitendheid ook duurzaam gewaarborgd moet zijn lijkt voor een dergelijk veiligheids- relevant product dan ook volkomen logisch. Helaas is het dat niet!

Ontwikkeling in de Europese regelgeving

 

Stöbich Fire Protection heeft als uitvinder van flexibele brandschermen en transportbandafsluitingen altijd voorop gelopen met testen van de brandwerendheid van haar producten. Zo was Stöbich de eerste die een ETA ontving voor haar ECClos-S transportbandafsluiting.

Mede daardoor vertolkt Stöbich een voortrekkersrol in de Europese commissies die zich bezig houden met de normontwikkeling. Momenteel leveren wij ook de voorzitter voor de CEN TC127 WG3: de werkgroep die de EXAP 15269-11 voor brandschermen ontwikkelt. Deze norm nadert na jarenlang ontwikkelingswerk haar voltooiing. Eind 2012 is het definitieve ontwerp ingeleverd bij BSI (British Standards Institute). BSI bereid het document nu voor om te worden verspreid voor first enquiry. Geplande start voor first enquiry (= eerste commentaar ronde) is 2 mei 2013. De commentaar ronde sluit op 2 oktober 2013. Afhankelijk van de aanmerkingen op de eerste versie zal het document dan worden voorgedragen voor Formal Vote. Streefdatum voor publicatie van de definitieve norm is de tweede helft van 2014.

Brandschermen

Algemeen

Een brandscherm, of ook wel brandwerend rolscherm genoemd, is een relatief nieuw product dat zijn toepassing vindt in alle vormen van niet-woongebouwen, zoals logiesgebouwen, kantoorgebouwen, verzorgingshuizen, scholen, enz. als ook in industriële gebouwen. Het is een oprolbare, brandwerende afsluiting, die is vervaardigd van een brandwerend, technisch textiel en werkt volgens hetzelfde principe als een brandwerend rolluik. Aan beide zijden loopt het textiel in een zijgeleiding.